Hozzászólás: Bonyolult dolog az okos otthonba belevágnom?

Zoli
Adminisztrátor

Objektíven nézve a dolgot úgy fogalmaznék, hogy bonyolultabb a gyártók utópisztikus reklámanyagainál, viszont mérnöki diploma sem kell ahhoz, hogy valaki egy jó okos otthont tudjon összeállítani.

Szerintem először érdemes megnézni, hogy melyik platform (adott gyártó vagy gyártók által támogatott termékek csoportja) milyen eszközöket, előnyöket és ár-érték arányt kínál. Az Apple-nél például zártabb rendszerre lehet számolni, a Xiaominál egy mindent is tartalmazó termékkínálatra, a Google Home-nál pedig más Google-szolgáltatások integrációjára.

Utána meg kell nézni, hogy milyen eszközökre lehet otthon szükség, illetve hogy azok mind kompatibilisek egymással. Az okos otthonban az a jó, hogy kis lépésekben is lehet haladni a felépítésével, hiszen egy rugalmasan bővíthető rendszerről van szó. Egy ütemezhető működésű, állítható fényerejű vagy árnyalatú okos izzó már például jó kezdés lehet.

Informatikai tudásra azért lesz szükség az eszközöknél, de inkább hétköznapi jellegű általános ismeretekre. Olyasmire gondolok, mint például a telefonos appok kezelése, egyszerűbb hálózati beállítások, általános netes keresgélés információk után.