Hozzászólás: Miért lassú a netem?

Zoli
Adminisztrátor

Ezt a kérdést érdemes három irányból megközelíteni.

1) Számítógép / telefon / egyéb eszköz

A netsebességet érdemes egy másik eszközzel is tesztelni, hiszen lehet, hogy a számítógépeddel, a telefonoddal vagy más készülékeddel van a probléma. Próbálj meg egy speedtest.net -es mérést, ezzel az internet kapcsolat sávszélességét és a pinget tudod egyszerűen ellenőrizni. Ha minden rendben, valószínűleg a saját eszközöddel lesz a gond.

Első lépésként nézd meg, hogy nem fut véletlenül a háttérben valamilyen kéretlen alkalmazás, vagy frissítés? A Windows rendszerek és az alkalmazások frissítése eléggé erőforrásigényes lehet néha. Az is jó ötlet, ha futtatsz egy vírusirtót, hátha az okozza a lassú net dolgot.

Az is előfordulhat, hogy a böngésződben túl sok „szemét” gyülemlett fel. A böngésző cache lényege, hogy apróbb fájlok töltődnek le a gépedre, így a weboldalon tett következő látogatásodkor az már gyorsabban fog betöltődni. (Mivel nem kell újra leszedni a fájlokat.) A karbantartás hiánya esetén rengeteg fájl halmozódik fel, ami negatív hatással lehet a rendszer viselkedésére.

Néha nem árt ellenőrizni a meghajtóprogramokat is. A Windows 10 előtti rendszereknél már találkoztam azzal, hogy egy-egy rossz verziójú driver miatt vacakolt a hálózati kapcsolat.

2) Szolgáltató vagy szolgáltatás

Érdeklődj az internet szolgáltatónál, hogy az utóbbi időben észleltek e hibát az ő oldalukon, esetleg volt a karbantartás, ami érintene téged! Itt is segít a speedtest.net.

Ha ott minden oké, akkor érdemes megnézni, hogy a használt weboldalaknál vagy szolgáltatásoknál volt e valamilyen kiesés, karbantartás. Weboldalaknál például az Is It Down Right Now? oldal hasznos lehet: itt csak írd be a számodra érdekes honlap címét, válaszként pedig megkapod, hogy elérhető e vagy más is észlelte a jelenséget.

3) Router vagy helyi hálózat

A routerek is számítógépek, csak éppen specializált céllal bírnak. Előfordulhat, hogy egy bug miatt rendellenes működést produkálnak, ami mondjuk lassú hálózati sebességként mutatkozik. Néha érdemes őket újraindítani.

Új netkapcsolat vagy szolgáltatásbővítés esetén fontos azt is ellenőrizni, hogy bírják egyáltalán a meglévő hálózati eszközeid a sávszélességet? Hiába fizetsz elő gigabites netre, ha a régi hálózati eszközök és kábelek nem bírják azt.

Azt is fontos megnézni, hogy nem lopja véletlenül valaki a netet? Ha belépsz a router adminisztrációs felületére, láthatod a csatlakoztatott eszközök listáját. Fontos: a vezetéknélküli hálózathoz erős, nehezen feltörhető felhasználónevet és jelszót adj meg!

A végére pedig még egy kérdés: nem árnyékolja véletlenül valami a wifit (vagy a térerőt, ha mobilnet)?