Zoli

Hozzászólások

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 40
 • Zoli
  Adminisztrátor

  2020. január 13: Útnak indult a Google által is megerősített January 2020 Core Update nevű, a tájékoztatás szerint nagyobb mértékű frissítés.

  Zoli
  Adminisztrátor

  2019.12.10: Frissült a jóval pontosabb elemzést nyújtó BERT-algoritmus, jelen állapotában már több, mint 70 nyelvet támogat. A támogatott nyelvek listájában szerepel a magyar is.

  Danny Sullivan nyilatkozata szerint a BERT-algoritmus az összes keresés körülbelül 10 százalékát érinti.

  Zoli
  Adminisztrátor

  2019.12.02: A Google a lokális keresésekkel kapcsolatos frissítésről számolt be, amely november elejétől él. A frissítés keretében a mesterséges intelligencián alapuló „neural matching” technológiát kezdték el alkalmazni a lokális találatok létrehozásával kapcsolatban. Ez a technológia a különböző kifejezések pontosabb értelmezését teszi lehetővé a Google keresőmotorja számára, így ha a felhasználók a tartózkodási helyük közelében keresnek valamit, relevánsabb találatokat fognak kapni.

  Barry Schwartz bejegyzésében azt is jelezte, hogy ez egy globális frissítés volt, tehát nem csak az angol nyelvű kereséseket érinti.

  Zoli
  Adminisztrátor

  2019.11.07: A Google Cégem találatok kapcsán frissítés ment végbe. A később megjelent teóriák szerint a találatok sorrendje a relevancia, és nem a távolság szerint változott meg.


  Topic starter
  Zoli
  Adminisztrátor

  Tájékoztatás a Youtube változásai kapcsán: A COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act, „A gyermekek online adadvédelmét biztosító törvény”) értelmében 2020. januárjától kezdve megváltozik a Youtube rendszere. A gyermekeknek szóló tartalmak legnagyobb részénél megszűnik a testreszabott fizetett reklámok használatának lehetősége. A hirdetések mellett bizonyos funkciók sem lesznek elérhető a törvényileg „gyermek”-nek számító felhasználók számára. Ilyenek például a közösségi funkciók, a lejátszási listára való mentés lehetősége, vagy az értesítők használata. Hogy ki minősül „gyermeknek”, azt az adott ország törvényi rendszere határozza meg. A tartalomgyártók kötelessége lesz, hogy jelöljék a csatornájuknál, illetve egyes videóiknál, hogy az adott tartalom gyermekeknek szól e, vagy sem.

  A további részleteket tartalmazó Youtube által kiadott videót itt tekintheti meg:

  Magyar nyelven Bánkúti Dani készített egy kiváló tájékoztató videót:

  in reply to: Youtube változások
  Zoli
  Adminisztrátor

  2019.11.08: Egy nagy, be nem jelentett frissítés nyomai mutatkoztak a találati listákon. Rengetegen jelentős visszaesésekről számoltak be számos különböző ágazatból. A Search Engine Journal cikkében említik, hogy jópáran jelentettek visszaesést azok közül, akiket a korábbi algoritmusfrissítések nem érintettek.

  A Google később igazolta, hogy ebben az időszakban több frissítés is történt, azonban egyik sem számított „kiemelkedőnek”. Még november 18-án is észlelhetőek voltak a változások.

  Egy november 26-án lefutott streamben John Mueller, a Google analitikusa egy konkrét oldalhoz kapcsolódóan említette, hogy a helyezések változása számos más tényező mellett összefüggésben lehet a rossz minőségű, egyértelműen mesterséges linkekkel is.

  Zoli
  Adminisztrátor

  2019.10.21 – 25: A Google útnak indította a BERT-algoritmust, amely a korábbi módszereknél jobban, pontosabban képes értelmezni a keresések mögött rejlő szándékot. A mesterséges intelligenciára (NLP) támaszkodó rendszer a nyelv értelmezésének mértékét mélyíti.

  A nyelvi elemzésre alapuló összetett algoritmus egyelőre csak az angol nyelvet ismeri, viszont a lista hamarosan bővülni fog. (Tehát először csak az angol nyelvű oldalakat érintik a változások.) Az ITE.hu cikke szerint a kezdeti visszajelzések nem mutattak jelentős kilengéseket ebben az időszakban.

  Zoli
  Adminisztrátor

  Ezt a kérdést érdemes három irányból megközelíteni.

  1) Számítógép / telefon / egyéb eszköz

  A netsebességet érdemes egy másik eszközzel is tesztelni, hiszen lehet, hogy a számítógépeddel, a telefonoddal vagy más készülékeddel van a probléma. Próbálj meg egy speedtest.net -es mérést, ezzel az internet kapcsolat sávszélességét és a pinget tudod egyszerűen ellenőrizni. Ha minden rendben, valószínűleg a saját eszközöddel lesz a gond.

  Első lépésként nézd meg, hogy nem fut véletlenül a háttérben valamilyen kéretlen alkalmazás, vagy frissítés? A Windows rendszerek és az alkalmazások frissítése eléggé erőforrásigényes lehet néha. Az is jó ötlet, ha futtatsz egy vírusirtót, hátha az okozza a lassú net dolgot.

  Az is előfordulhat, hogy a böngésződben túl sok „szemét” gyülemlett fel. A böngésző cache lényege, hogy apróbb fájlok töltődnek le a gépedre, így a weboldalon tett következő látogatásodkor az már gyorsabban fog betöltődni. (Mivel nem kell újra leszedni a fájlokat.) A karbantartás hiánya esetén rengeteg fájl halmozódik fel, ami negatív hatással lehet a rendszer viselkedésére.

  Néha nem árt ellenőrizni a meghajtóprogramokat is. A Windows 10 előtti rendszereknél már találkoztam azzal, hogy egy-egy rossz verziójú driver miatt vacakolt a hálózati kapcsolat.

  2) Szolgáltató vagy szolgáltatás

  Érdeklődj az internet szolgáltatónál, hogy az utóbbi időben észleltek e hibát az ő oldalukon, esetleg volt a karbantartás, ami érintene téged! Itt is segít a speedtest.net.

  Ha ott minden oké, akkor érdemes megnézni, hogy a használt weboldalaknál vagy szolgáltatásoknál volt e valamilyen kiesés, karbantartás. Weboldalaknál például az Is It Down Right Now? oldal hasznos lehet: itt csak írd be a számodra érdekes honlap címét, válaszként pedig megkapod, hogy elérhető e vagy más is észlelte a jelenséget.

  3) Router vagy helyi hálózat

  A routerek is számítógépek, csak éppen specializált céllal bírnak. Előfordulhat, hogy egy bug miatt rendellenes működést produkálnak, ami mondjuk lassú hálózati sebességként mutatkozik. Néha érdemes őket újraindítani.

  Új netkapcsolat vagy szolgáltatásbővítés esetén fontos azt is ellenőrizni, hogy bírják egyáltalán a meglévő hálózati eszközeid a sávszélességet? Hiába fizetsz elő gigabites netre, ha a régi hálózati eszközök és kábelek nem bírják azt.

  Azt is fontos megnézni, hogy nem lopja véletlenül valaki a netet? Ha belépsz a router adminisztrációs felületére, láthatod a csatlakoztatott eszközök listáját. Fontos: a vezetéknélküli hálózathoz erős, nehezen feltörhető felhasználónevet és jelszót adj meg!

  A végére pedig még egy kérdés: nem árnyékolja véletlenül valami a wifit (vagy a térerőt, ha mobilnet)?

  in reply to: Miért lassú a netem?
  Zoli
  Adminisztrátor

  Három oldalt szoktam használni. Itt ingyenesen felhasználható és módosítható képeket (és videókat) lehet találni, csak néhány egyszerű szabályuk van a használatra.

  Pexels

  Pixabay

  Unsplash

  Zoli
  Adminisztrátor

  2019.10.03: Barry Schwartz újabb lehetséges Google-frissítést észlelt. Az általános statisztikákban kisebb mozgások voltak észrevehetőek, hivatalos megerősítés nem történt.

  Zoli
  Adminisztrátor

  2019. szeptember 24: útnak indult a September 2019 Core Update névre hallgató általános Google algoritmus frissítés. A hivatalos bejelentés a frissítés alkalmazása előtt néhány órával érkezett.

  Mivel általános algoritmusfrissítésről van szó, ezért előzetesen nem adtak meg specifikus területet, amelyet várhatóan érint.

  Lefutása valószínűleg több napig tart majd.

  Zoli
  Adminisztrátor

  2019. szeptember 13: Google algoritmusfrissítés történt, amely az értékelőcsillagok működését érintette. A hivatalos értesítőt a részletekkel a Webmasters Blogon publikálták.

  Zoli
  Adminisztrátor
  1. Jelentkezzen be a Google Cégem felületére, majd válassza ki a menedzselni kívánt telephelyet!
  2. A bal oldali menüben kattintson a „Felhasználók” menüpontra!
  3. Adjon hozzá egy új felhasználót.
  4. A felhasználó kap egy megerősítő emailt egy linkkel.
  5. Miután megerősítette, a „Felhasználók” menüpontban szerkeszthetők a jogosultságai, illetve onnan törölhető.

  Minden telephelynél külön kell kezelni a felhasználókat.

  Három típusú jogosultságot állíthat be:

  • tulajdonos
  • felettes
  • adatlapkezelő
  Zoli
  Adminisztrátor

  A GTMetrix egy ingyenes eszköz, segítségével weboldalak segítségét lehet mérni.

  Regisztráció nélkül is használható, egyszerűen csak meg kell adni a kívánt honlap URL-jét. Ebben az esetben Google Chrome segítségével, Kanadából mér az eszköz. Képes egyszerű és részletes jelentések készítésére is.

  Rendkívül hasznos, hiszen a weboldal sebessége felhasználói élmény mellett a keresőoptimalizálásnál is kulcsfontosságú szerepet játszik. Egy különösen lassú, nagyméretű oldal rosszabb helyezést érhet el a találati listán.

  in reply to: Mi az a GTMetrix?
  Zoli
  Adminisztrátor

  A mobile first indexelés azt jelenti, hogy a Google keresőalgoritmusa a weboldalak mobil változatának kiértékelésével dönti el a találati listán való helyezésüket.

  A Google eredetileg a honlapok asztali (desktop) változatát használta az indexeléshez, azonban a felhasználók egyre többet használják az okostelefonjaikat a netezéshez, így célszerűvé vált a váltás.

  2019. július 1-től kezdve minden új weboldal esetében a mobil változatot veszi alapul a kereső.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 40