14 tipp a WordPress oldalad felgyorsításához

Olvasási idő: 6 perc

Lassú a WordPress weboldalad és fel szeretnéd gyorsítani azt? Nem vagy egyedül, mivel szinte minden weboldal tulajdonos küzd ezzel a problémával. A weboldal betöltési ideje egy eléggé fontos tényező, amely befolyásolja a SEO-t és a Google rangsorolását, a teljes felhasználói élményt és a forgalmat. Ebben a cikkben olvashatsz 14 hasznos tippet a WordPress weboldalad betöltési idejének csökkentésére és a teljesítményének javítására.

WordPress felgyorsítása

 

Ha úgy érzed, számodra túl nagy falat a weboldal sebesség optimalizálás, próbáld ki az ITZen Rocket nevű szolgáltatásunkat.

1. Keress egy dedikált szervert és egy megbízható tárhely szolgáltatót

A WordPress weboldal teljesítményének optimalizálásának szempontjából nagyon fontos a megfelelő tárhely szolgáltató kiválasztása egy dedikált szerverrel. Nem számít mennyire jól van optimalizálva az oldalad, ha a látogatónak választ kell kapnia egy megosztott túlterhelt szerverről, akkor nem fog boldogan ülni a monitor előtt. Az osztott tárhely megfizethetőbbnek tűnik, de amikor egy szerver több mindenkivel van megosztva, akkor a CPU és a RAM a maximum kihasználtságot fogja kopogtatni, valamint ha valamelyik webhely lefedi a szerver teljes sávszélességét, akkor egy lassú weboldalra és leállásokra kell számítani.

Ezért fontos, hogy válassz egy olyan szolgáltatót, amely a webhelyadatokat Cloud-on tárolja, 99.9%-os rendelkezésre állással rendelkezik, támogatja a Nginx és a FastCGI gyorsítótárazást, LXD tárolókat és a PHP legújabb verzióját használja.

2. Használj CDN-t

Mi az a CDN és miért kell használni? A CDN (Content Delivery Network) alapvetően a földrajzilag elosztott szerverek hálózata. A hálózat minden csomópontja tárolja a webhely fő adatait (képeket, szerkezeti összetevőket stb.). Amikor egy felhasználó megpróbálja elérni a weboldalt, akkor a gyorsítótárazott adatokat a CDN legközelebbi szerveréről fogja megkapni.

Nem minden weboldalnál kell CDN-t használni. Ez egyfajta “következő szintű” optimalizálás, ami általában fizetős eszköz, melynek a használata nem minden esetben szükséges. A CDN csak akkor döntő jellegű, ha nagy forgalmú weboldallal rendelkezel, melynek fontos a célja és a lehető legjobb élményt akarod biztosítani a felhasználók számára.

3. Megfelelő sablont/témát használj

Tartsd szem előtt a legfontosabb igényeidet a sablonnal/témával szemben. Jobb, ha a “legkönnyebb” legegyszerűbb sablont választod a számodra megfelelő funkciókkal és nem egy olyat, ami egy csomó felesleges funkciót tartalmaz. A túl bonyolult témák eléggé lassúvá tudják tenni a weboldalt. Még, akkor is jobb a helyzet, ha a számodra szükséges funkciókat neked kell belerakni vagy belerakatni egy hozzáértővel.

4. Használj gyorsítótárazást

A gyorsítótárazás az a folyamat, amely az adatokat a látogató merevlemezén tárolja, amikor először látogat meg egy webhelyet, tehát második látogatás esetén az oldal gyorsabban töltődik be. A legtöbb tárhelyszolgáltató valamilyen módon tartalmazza a gyorsítótárazási szolgáltatásokat, de ha nem olyan hostot használsz akkor a W3 Total Cache nevű bővítménnyel meg lehet oldani.

5. Optimalizáld a weboldaladon szereplő képeket

A képek kétségkívül fel tudják dobni a weboldalt. A felhasználók jobban szeretik az olyan oldalakat, amelyek tartalmaznak képeket és nem csak nagy mennyiségű szövegeket csupaszon. Ezzel annyi a probléma hogy a képek nagy méretűek és növelik az oldal méretét és a betöltési sebességét, de a képek optimalizálással meg lehet oldani ezt a problémát. A veszteségmentes kép optimalizálás során az algoritmus megkeresi és csökkenti a képen lévő redundáns pixeleket. Természetesen ez a részletek mélységének és a színváltozásának bizonyos mértékű elvesztésével jár, de ha nem agresszív módon optimalizálod, akkor az emberi szem számára láthatatlanok.

6. Mindig ellenőrizd a teljesítményt

Soha nem szabad alábecsülni a helyes diagnózis fontosságát. Célszerű ütemezni egy rendszeres weboldal teljesítmény ellenőrzést. Ha nagyobb változtatások történnek az oldalon, akkor mindenképpen futtatni kell egy ellenőrzést. A weboldal teljesítményének ellenőrzésére sok-sok eszköz található az interneten. A Chrome böngészőbe alapból be van építve a Chrome Audit eszköz. Az ütemezett automatikus ellenőrzéshez pedig a GTmetrix-nek van WordPress-hez bővítménye

7. Csökkentsd a scripteket

HTML, CSS és JavaScript írásakor a fejlesztők megjegyzéseket, térközöket használnak, hogy a kód átláthatóbb legyen és később a projekten dolgozó fejlesztőknek a munkáját megkönnyítsék. A hosszú scriptek negatívak a weboldalak kiszolgálásakor. Ezeknek a mérete nagyobb és felesleges hálózati forgalmat teremtenek. Ezért szokás a script “aprítása”, azaz megszabadulni a megjegyzésektől, térközöktől és a sorközöktől. Ez a finomítás 60%-al csökkentheti a fájlok méretét és ennek eredményeként gyorsít a weboldalon is.

8. Tartsd naprakészen a WordPress-t és a bővítményeket

Mindig meg kell győződni arról, hogy a WordPress legújabb verziója van e használatban, valamint minden bővítmény naprakész e. Az elavult vagy rosszul kódolt bővítmények lassíthatják az oldalt. Valamint a WordPress frissítések után is szokott gyorsulni a weboldal. Fontos, hogy a bővítmények amiket használunk megbízhatóak legyenek. Ezeket le tudjuk ellenőrizni a WordPress oldalán. Meg tudjuk nézni az értékeléseket, a véleményeket, a legutolsó frissítés idejét és a jelenlegi WordPress verzió kompatibilitását is. A frissítések előtt fontos, hogy legyen biztonsági mentés készítve az oldalunkról.

9. Kapcsold ki a pingback-eket és a trackbacks-eket

Ezeket a funkciókat manapság a spam küldők használják és így jobb ha ezek le vannak tiltva. Ezeket a funkciókat a WordPress admin felületén tudjuk kikapcsolni. Beállítások -> Beszélgetés -> Allow link notifications from other blogs (pingbacks and trackbacks) on new posts

Most már az összes új hozzászólásnál le lesz tiltva a pingbacks és a trackbacks. Az összes régi bejegyzésnél ki kell venni a pipát a visszajelzések engedélyezésénél. Ezek után a bejegyzések trackbacks és pingbacks nélkül fog futni, így kicsit gyorsabb lesz a weboldal.

10. Optimalizáld az adatbázist

Az adatbázis idővel felhalmozódik felesleges adatokkal, vagyis rendetlenség lesz. Ez növelheti a weboldal betöltési idejét. Rendszeres tisztítással optimalizálni lehet az adatbázis méretét és gyorsabban betöltheti a fájlokat. A WP-Optimize nevű WordPress bővítmény rendelkezik adatbázis tisztító funkcióval és törli a felesleges adatokat az adatbázisból.

11. Csökkentsd az bejegyzés előzményeket és az átirányításokat

A bejegyzés módosítási előzményeket a WordPress végtelenül menti, ami lassíthatja a webhelyet. A wp.config.php fájlhoz hozzá kell adni a következő kódot: define( ‘WP_POST_REVISIONS’, 3 );

Ezzel csak az utolsó 3 verzió lesz elérhető. Hasonlóképpen kell csökkenteni az átirányítások számát, mert ha az adatokat egyik helyről a másikra továbbítja, akkor egyértelműen lassítja a webhely sebességét.

12. Csökkentsd az oldalankénti megjegyzéseket

Persze tök jó, ha a bejegyzésed alatt végtelen számú hozzászólás szerepel, de egy csomó megjegyzés már lassíthatja az oldal betöltési idejét, ezért jobb ha oldalakra bontjuk őket. A WordPress admin felületén tudjuk beállítani. Beállítások -> Beszélgetés -> Hozzászólások oldalakra bontása

Itt be tudjuk állítani hogy hány hozzászólás jelenjen meg egy oldalon és hogy az utolsó vagy az első oldal jelenjen meg alapértelmezettként.

13. Csökkentsd a közösségi oldalak hívásait

Például ha az oldalunkra be van ágyazva pár instagram kép, akkor az 10%-kal növeli az oldal méretét és az összes kérés több, mint 20%-áért felel. Szóval át kell gondolni, hogy biztosan szükséges e ez az oldalunkra.

14. Ne ágyazz be videókat közvetlenül

Csak akkor helyezz el videót az oldaladra, hogy ha nagyon elengedhetetlen. Minden esetben növeli a weboldalunk betöltési idejét. Ha a videót a tárhelyéről közvetlenül beágyazza, akkor sok sávszélességet fog felhasználni a videó lejátszásához és növeli a szerver terhelését is.

Ha úgy döntesz, hogy YouTube videót ágyazol be, akkor 7 további hívást fog eredményezni videónként.

 

Hasznos volt ez számodra?
Dislike 0 1 személy 1 szavazatból hasznosnak találta ezt a leírást. Mi a te véleményed?
Ennyien néztétek már meg: 105

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .